четвъртък, 25 декември 2008 г.

За Бога, братя, не пътувайте - 2

Преди време бях писал за неволите ни с нашето консулство в Истанбул. Големият проблем е в това, че цялата ни система на Външно министерство е скапана. Не смея да кажа навсякъде, за да не съм неточен, но със сигурност на повечето места по света не можем да разчитаме на българските власти да ни помогнат. Такава според мен е държавната политика - да не се помага на българските граждани!

Последният страхотен пример е от Макдеония - един човек описваше неволите си по телевизията. Спрели го полицаи и му искали 250 евро, защото няколко километра по-рано бил настъпил осевата линия! Откровена подигравка и изнудване!

Без да се впускам в много коментари ще спомена две реакции на нашите хора от Външно. Първо консулът на Република България в Македония обяснил на човека, че да, такава е практиката. Ама законно ли е да му взимат паспорта, питал човека. Ами има такава практика, отговорил идиота. Е като има такава практика той какво е направил срещу нея? Ама сетил ли се е изобщо, че е негова работа д ане позволява съществуването на практики на малтретиране на българските граждани в държавата, в която е консул?

Втората реакция, която ме изкефи максимално, е на някакъв отговорен другар от Външно министерство. Той пък ни обясни, че ако в България спазваме закона за движение попътищата еди-колко си процента, зад граница трябва да го спазваме 200%! Абе, малоумник, човекът го е спазвал може би 200%. Ама и триста процента да го беше спазвал, пак щяха да му кажат, че преди няколко километра е настъпил осевата линия. То е очевидно, г-н Идиот-2, че са си го измислили. И то безолчливо - даже не са се опитали да измислят нещо смислено. Настъпил осевата линия!

Най-потресаваща ми е безнадежданата несъстоятелност на нашите институции, която лъха от това послание - моля ви, направете всичко възможно да не ви създадат проблем в чужбина, защото ние сме абсолютно неспособни да направим каквото и да било за вас! Спазвайте законите им 200% (абе как се спазват 200% законите?). Ами да им олижем задниците за по-сигурно?

Както казвам, за Бога, братя, просто не пътувайте. Ама и това е тъпо. По-скоро пътувайте еднопосочно и посоката да е наляво, ако гледате към Дунава от София.

Или, ако все пак ще си стоим тук, да изметем някак тези слабоумни тапири, които пак позволихме да ни управляват. Просто положението ми се вижда нетърпимо вече.

1 коментар:

Анонимен каза...

Еми така, само за твое успокоение да ти кажа, че си прав както обикновено.
На нас например в Скопие на центъра "милиционерите" ни откраднаха "плаката" на колата заради неправилно паркиране докато разглеждахме местната историческа забележителност - Калето. Имало знак 2 км по рано, а паркирахме между още 200 други македонски коли. Добре, че видяхме, че ни го няма номера... и даже се присетихме, че са "пазителите на реда". И в един дъжд обикаляхме като хамави половин час да ги търсим. Оказаха се в една караулка на Калето. Играеха карти и пиеха бира. Калашниците подпрени до вратата (там и катаджийте бяха с калашници, да не ти говоря, че на магистралата едно войниче с пълно бойно и калашник махаше ли махаше на стоп). Чакахме ги 1/2 час да свършат играта, за да ни обърнат внимание, после ходихме да им купуваме бира, че касата я бяха опразнили, после 1/2 час слушахме как ги били рекетирали българските полицаи, после се пазарихме 1/2 час за 20 евро и накрая си получихме "плаката". По едно време за малко да грабна Калашника до мен и да си "издействам" плаката сам. И на кого да се оплачеш, то ако имаше предприети действия от българското консулство в резултат от многото подобни оплаквания просто нямаше да си позволяват да се държат така с нас...